Άνδρο τοξικομανών το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη

Άνδρο τοξικομανών το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 9153/22.4.2010

Προς Υπουργό:

- Εθνικής Άμυνας

Απαράδεκτη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις του παλαιού στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Το πρώην στρατόπεδο έχει μετατραπεί σε άνδρο τοξικομανών, εξαιτίας των στοιχείων εγκατάλειψης που παρουσιάζει. Έντονη είναι η ανησυχία στους περίοικους της γύρω περιοχής, τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους, καθώς τα κτίρια του παλιού στρατοπέδου έχουν γίνει καταφύγιο των τοξικομανών. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εμπρησμού στις εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή αποθηκών του πρώην στρατοπέδου. 

Η παραπάνω κατάσταση είναι συχνή, όχι μόνο στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, αλλά και σε άλλα στρατόπεδα, που εμφανίζουν εικόνα εγκατάλειψης. Το  αρμόδιο Υπουργείο οφείλει άμεσα να επιλύσει το ζήτημα της απόδοσης των εκτάσεων παλιών στρατοπέδων, έτσι ώστε οι συγκεκριμένοι χώροι να αξιοποιηθούν αναλόγως και να αναδειχθούν σε χώρους πρασίνου και όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες. Δεν ωφελεί κανέναν η εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής αυτών των χώρων, παρά μόνο αυξάνει την επικινδυνότητα στην γύρω περιοχή και τα φαινόμενα παραβατικότητας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται να παραχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο, τις εγκαταλελειμμένες  εγκαταστάσεις του παλαιού στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» στη Σταυρούπολη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής, έτσι ώστε να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν από την τοπική κοινωνία;

Απάντηση Υπουργείου